Počet chorých na horúčku dengue by mohol v Thajsku dosiahnuť 120-tisíc

08.07.2013 Celý región

Bangkok 8. júla (TASR) - Thajsko spúšťa kampaň boja proti prudkému nárastu prípadov horúčky dengue. Ministerstvo zdravotníctva sa obáva, že by na ňu tento rok mohlo ochorieť až 120.000 ľudí, informovali dnes médiá.

V uplynulom týždni pribudlo v celom Thajsku vyše 5200 nových prípadov tohto ochorenia a šesť ľudí naň zomrelo. Od začiatku roka registrujú už takmer 60.000 chorých, z ktorých 68 zomrelo. Najviac chorých je na severe krajiny, citovala agentúra DPA verejnoprávnu vysielaciu spoločnosť MCOT.

Vlani za celý rok ochorelo na horúčku dengue v Thajsku 74.250 ľudí a 79 ich zomrelo.

Minister zdravotníctva Pradit Sintavanarong povedal, že viac ako milión dobrovoľníkov bude v dňoch 10. až 17. júla bojovať s moskytmi tigrovými (Aedes aegypti), ktorí sú prenášačmi ochorenia, v obytných oblastiach, školách a chrámoch a vzdelávať ľudí o chorobe.

Horúčka dengue je tropická vírusová infekcia, ktorá sa prejavuje ako ťažká chrípka, môže však vyústiť do nebezpečného vnútorného krvácania. Prenášajú ju moskyty tigrové, ktorým sa darí v stojatej vode, aká zostáva napríklad v starých pneumatikách či prázdnych fľašiach, keď naprší.

Počet chorých na horúčku dengue už niekoľko rokov v juhovýchodnej Ázii stúpa, avšak experti varovali, že jej nedávny výskyt v takých rozličných oblastiach, ako je portugalská Madeira, francúzske Nice či Miami na Floride možno pripísať globálnemu otepľovaniu a následnej expanzii miest výskytu moskytov.
 

Vyberte región